Intervju med klovn, historieforteller, sanger og kursholder Angela Halvorsen Bogo
Bakgrunn for prosjektet
«Et plaggs utseende og stoffelighet kan hente frem emosjonelle minner, opplevelser og historier og derigjennom skape gyldne øyeblikk for mennesker med demens»
Høsten 2020 fikk Klokkeklovnene, gjennom Sanitetsforeningen N.K.S, tildelt midler fra Stiftelsen Dam i tillegg til fra Tom Wilhelmsen stiftelsen.
Målet for prosjektet er å aktivisere beboere på sykehjem gjennom å skape en møteplass for en felles kreativ prosess. Med prosjektet ønsker vi å utvikle kostymene våre slik at de kan forsterke møtene med mennesker som har demens samtidig som selve skapelsen av de vil skape aktivitet på sykehjem.
I dette prosjektet samarbeider vi med tekstilkunstner Eline Medbøe som skaper kostymer som er spesielt tilpasset mennesker som har demens.
Angela Halvorsen Bogo
Angela Halvorsen Bogo (Lille Venn) har vært med i Klokkeklovnene siden 2012 som klovn og kursholder. Hun har jobbet som klovn, historieforteller, regissør, sanger og kurs/retrett-holder siden 1987, i 25 land, med sitt eget kompani The Fool Story.

Vil du beskrive prosessen med å lage kostyme ditt?
Tekstilkunstner Eline Medbøe og jeg møttes og snakket om hvordan LilleVenn(navnet til min klovn) liker eleganse og spesifikke farger og former. Det er litt av en prosess å prøve å forestille seg noe fra ingenting. Og så tilpasse det hele til en regel om at alt må kunne vaskes på 60 grader. Pga. hygieniske årsaker skal alle kostymene kunne vaskes på 60 grader. Dette gjør vi mellom hvert besøk. Eline lagde et kostyme og jeg hadde to kostymeprøver. Det var noen tilpasninger som ble gjort etter første prøve før kostymet ble ferdig.
Hvordan opplever du at det er/blir å bruke et kostyme med bidrag fra målgruppen/ de eldre?
Jeg syntes det er en nydelig idé og inkludere håndarbeid som de har laget.
Hva tror du Klokkeklovnenes kostymeprosjekt har betydd for de eldre på sykehjemmene som har deltatt?
Jeg har ikke fått snakket med noen om dette så jeg vet egentlig ikke. Men uansett så tror jeg at eldre kan dra nytte av stimuli fra områder som de har kompetanse på fra før.
Hvordan opplever du at det er å bruke kostyme i møte med eldre mennesker på sykehjem?
Klærne har en veldig stor visuell innvirkning og de eldre bruker å nyte synet av dem. Jeg sier ofte at jeg har pyntet meg for å komme å treffe deg, og det setter de pris på. Det er mange samtaler som oppstår med utgangspunkt i kostymet. Og om en person ikke har språk så viser jeg dem detaljer fra kostymet osv. Slik at de kan ta og føle på det. Det er et veldig spesielt kostyme, fordi det har likheter med elegante 1950 talls kjoler, og jeg tror at damer kan gjenkjenne dette. Mange eldre setter stor pris på fine klær, stil og smak. De setter pris på og nyter særegenhetene til klærne.

Hva slags effekt opplever du at kostymet ditt vil har på møtene med de eldre?
Jeg opplever at de føler seg glade, de nyter at noen fargerike kommer for å treffe dem. De liker håndarbeidet og er stolte for at de også kan eller kunne brodere, sy eller strikke. De liker når jeg finner likheter med det som de har på seg, enten det er fargene, blomstene eller perlene for eksempel.


Det oppstår ofte samtaler om de franske knutene som er på de applikerte blomstene. Jeg ber dem om å stryke hendene over blomstene for at de skal kunne kjenne knutene. Så kan vi snakke om broderi, søm og applikasjon.
Det hender ofte at eldre kvinner har blomster på rommenen sine, eller i mønstre på deres klær så da kan dette bli et utgangspunkt for å oppnå kontakt via kjolen min. Rosen på bildet under er håndlaget av en eldre kvinne. En rose er et nokså spesifikt symbol som jeg ofte kan bruke til å synge om eller snakke om. Det er kjent for dem.

Når jeg ser at noen bruker perler(som er veldig ofte) kan jeg noen ganger bruke dette som en måte å oppnå kontakt på.

Denne har jeg i lommen min og jeg viser dem hvordan disse passer sammen med de andre perlene som jeg har på meg, men at jeg ikke riktig vet hvor jeg skal feste dem hen. Så hjelper de meg. Veldig ofte ender de opp på hatten.

Perler igjen! Denne hatten er veldig populær!

Utrolig mange samtaler har oppstått om denne heklede jakken, og verdsettelse av håndarbeidet.

Dette er håndlaget broderi og blonder fra laken og duker. Det oppstår utrolig mange samtaler om underkjolen. De liker at jeg har noe under kjolen og at det er to lag.


En håndlaget liten veske. Jeg spør ofte om de syntes at den passer til resten av antrekket mitt, eller så kan den lede til samtaler om hekling, strikking, sying. Jeg bruker samtalen til å ha lavere status enn de eldre som jo kan disse håndverks teknikkene som jeg jo selvfølgelig ikke kan. Kanskje kan de vise meg hvordan? Er det velidg vanskelig etc.? Denne vesken har blitt laget av en eldre dame. Jeg putter ofte ting inne i den slik at det oppstår et slags forventning til å se hva det er som skjuler seg der.

Klokkeklovnene får ingen statlig støtte. Vi lever av støtte fra stiftelser og private givere. Med din hjelp kan vi besøke enda flere eldre på sykehjem som opplever ensomhet, isolasjon og nedstemthet. Vil du støtte vårt arbeid for å vekke livsgnist og glede for eldre så kan du for.eksempel gi det det koster for en kopp kaffe hver måned, eller Vippse et valgfritt beløp til 80656.

Du kan gjøre en forskjell for eldre på sykehjem.