Klokkeklovnene snakker ofte rett til hjertet.

Klokkeklovnene snakker ofte rett til hjertet.

Intervju med daglig leder i Nasjonalt senter for aldring og helse, Kari Midtbø Kristiansen.

 

Hvem er du?

Mitt navn er Kari Midtbø Kristiansen. Jeg er 54 år og bor i Asker med mannen. Jeg har tre voksne barn. Jeg er utdannet sykepleier, med videreutdanning som lærer og en master i helsefagvitenskap.

Klokkeklovnene snakker ofte rett til hjertet.

 

Hva jobber du med?

Jeg er daglig leder i Nasjonalt senter for aldring og helse. Vi er et 25-årig offentlig senter som utvikler kunnskap og kompetanse om aldring og eldrehelse i Norge. Vi har en helhetlig tilnærming til vårt fagfelt, som skal fremme helse og god alderdom, forebygge sykdom og gi forutsetninger for å leve med sykdom. Vi driver kompetanseheving og faglig oppdatering av helse- og omsorgspersonell, og vi tilbyr informasjon og kunnskap til allmenheten. Vi både deltar i og driver egne forsknings-/utviklingsprosjekter.

https://www.aldringoghelse.no

Hvordan kjenner du til Klokkeklovnene arbeid med eldre og mennesker med demens?

Jeg har kjent til Klokkeklovnene i mange år, men ble bedre kjent med dem da vi inviterte dem til å klovne med oss under våre digitale Demensdager i 2021. De fulgte oss gjennom hele programmet og  kom inn på scenen og klovnet med forskningssjef Geir Selbæk og meg innimellom. Vi hadde også en samtale med dem om Klokkeklovnenes arbeid og deres erfaringer som del av konferansen.

 

Hva er dine tanker om klovn i eldreomsorgen?

Jeg er opptatt av gode og varierte aktiviteter i eldreomsorgen. Hva som oppleves som meningsfylt vil være forskjellig fra person til person, men vi trenger alle fysiske, sosiale og kognitive stimuli i hverdagen. Det gir oss meningsfulle opplevelser, glede og livskvalitet. Samtidig bidrar det til å opprettholde funksjoner.

I sin aktivitet kommuniserer klovnene mye med følelser til følelser gjennom kroppsspråket. Det gjør at også personer med alvorlig demens, som ikke alltid har så god verbal språkfunksjon, kan delta i kommunikasjonen på lik linje med andre. Selv om språket og kognitive funksjoner etter hvert svekkes ved demens, beholder vi følelsene våre. Mange erfarer at personer med demens kan beholde humor og glimt i øyet helt til det siste og bidrar aktivt i relasjoner. Klokkeklovnene snakker ofte rett til hjertet. De kan formidle glede, tristhet, sinne og andre følelser gjennom sine bevegelser og sin mimikk, og personer med demens kan svare på disse følelsene, eller uttrykke egne følelser. Klovnene er spesielt gode på å fange opp og speile følelser og respons hos dem de kommuniserer med, og det kan derfor bli en nydelig, var og forløsende kommunikasjon hvor både latter og tårer sitter løst. Man kan le med klovnene og man kan le av klovnene, eller man kan gråte med klovnene eller gråte av dem. Dette kan være befriende og gi ny energi.

Klokkeklovnene snakker ofte rett til hjertet.

 

Klokkeklovnene snakker ofte rett til hjertet.

Klovnene bruker også bevegelser i sin aktivitet, og de tar med seg de eldre i disse bevegelsene. På den måten kan klovningen også være et fint tilbud for å stimulere til fysisk aktivitet og bevegelse.

Klokkeklovnene snakker ofte rett til hjertet.

Alle aktiviteter i eldreomsorgen skal være tilpasset den enkelte, det vi ofte kaller personsentrert omsorg. Ikke alle setter pris på klovner og klovning. Noen kan synes det er nært og skummelt, noen kan synes det er barnslig og noen kan synes det er litt «kleint». Dette opplever jeg at klovnene har stor respekt for og raskt fanger opp. De som ikke ønsker å delta i samhandlingen med klovnene, skal selvsagt få slippe. Personlig skiller jeg mellom barnslig og barnlig. Jeg mener vi alle har godt av å ta fram og kjenne litt på barnet i oss innimellom, og det kan klokkeklovnene bidra til.

Klokkeklovnene snakker ofte rett til hjertet.

Har du noen gang opplevd et møte mellom en klokkeklovn og et menneske med demens?

Jeg har ikke selv vært til stede på et sykehjem og sett klovnene i aksjon, men jeg har sett små filmer og bilder som viser det. Jeg har jo også selv opplevd å være i dialog med to av klokkeklovnene. Jeg er fascinert over hvordan klovnene ofte klarer å fange oppmerksomheten til personen med demens og få dem til å delta i aktiviteten. Måten enkelte lyser opp på og forholder seg til klovningen taler for seg, mener jeg. Det er også spennende å se hvordan alle klovner har sin unike personlighet og hvordan det kommer til uttrykk i dialogen med personer med demens.

Klokkeklovnene snakker ofte rett til hjertet. Klokkeklovnene snakker ofte rett til hjertet. Klokkeklovnene snakker ofte rett til hjertet.

Du har nå hatt flere samarbeid med Klokkeklovnene og kan du fortelle hva ditt syn på klovnen er? og kanskje hvordan du så på klovnene tidligere?

Jeg er imponert over Klokkeklovnene og det de får til gjennom sin seriøsitet og profesjonalitet. Jeg mener de bidrar med meningsfull dialog og aktivitet i eldreomsorgen og kanskje er særlig viktige for personer med demens som har svekket språklig kommunikasjonsevne. Jeg skal innrømme at jeg også har hatt en viss skepsis til om det blir «kleint» og at de skulle gå for tett på uten å lese grensene til personen de var i dialog med. Etter å ha blitt kjent med dem opplever jeg det stikk motsatt. De leser følelser og reaksjoner hos dem de er i dialog med på en svært god måte, og lar dem få komme inn i dialogen på sine egne premisser. Jeg mener Klokkeklovnene er et verdifullt bidrag i norsk eldreomsorg.

Syns du dette var en fin ting. Har du lyst til å støtte oss?

Vipps: 80656

 

 

 

Siste saker
- Når kommer de rare med rød nese tilbake?
Les mer
Når vi møter mennesker på sykehjem er det ikke fordi vi nødvendigvis ønsker å få dem til å le.
Les mer
Powered by Cornerstone