Den gode følelsen sitter ofte i kroppen selvom øyeblikket er glemt.

Den gode følelsen sitter ofte i kroppen selvom øyeblikket er glemt.

Patrick van den Boom
Den gode følelsen sitter ofte i kroppen selvom øyeblikket er glemt.

Patrick van den Boom er grunnlegger av Klokkeklovnene, og er i dag vår kunstneriske leder. Han er utdannet klovn i Nederland, og har arbeidet som profesjonell klovn for Care-Clown og Clinic-Clown siden 2001. I tillegg driver Patrick sin egen internasjonale klovneskole.

 

Patrick underviser grupper over hele europa som spesialiserer seg som klovner i eldreomsorgen.

 

Hvordan er det å bli møtt og behandlet som konger og dronninger?

Hvis du noen gang har bodd på et 5- stjerners hotell så har du kanskje opplevd den gode følelsen det gir deg - følelsen av at du betyr noe. 

Vi mener at våre seniorer som bor på sykehjem fortjener og oppleve denne følelsen. Vi ønsker at de skal få oppleve at de betyr noe.

Noen ganger oppleves det kanskje overveldende, og mange seniorer som vi møter er også beskjedne og kjenner nok litt på Jante-Loven, men ofte kan det gi dem en følelse av å få makten tilbake.

Noe som er viktig for mennesker som er institusjonaliserte, og som på en måte er fratatt makten over eget liv.

Vi har et mål om å skape skreddersydde møter i øyeblikket med hver enkelt beboer som vi møter.

Og i noen tilfeller kan dette være at personen ikke ønsker å ha besøk og kommanderer oss ut.

At vi da hører på dette kan være en måte å gi denne følelsen av makt tilbake. For.eksempel hvis beboeren har vært sjef i yrkeslivet.

Det skal nevnes at som oftest opplever vi at de vi møter responderer på en positiv måte. Noe forskning også viser.

I vår verden der de eldre er konger og dronninger er helsepersonellet butlerne deres. De er nøkkelen og broen inn til å skape fine møter med våre stjerner og forhåpentligvis også flere pårørende. Helsepersonalet kjenner beboerne best og kjenner ofte deres preferanser og behov. Det er alltid fint å finne ut av dette sammen med dem i øyeblikket ettersom vi ikke jobber ut i fra en plan, men der og da i øyeblikket.

Den gode følelsen sitter ofte i kroppen selvom øyeblikket er glemt.

 

Vi prøver å kle oss så fint vi bare kan siden det er en ære for oss å komme på besøk i beboernes dagligstue og også mange ganger på beboernes rom. Vi banker alltid på døren og ofte skjer dette i samarbeid med helsepersonalet.

Vi ønsker alltid å skape, sammen med helsepersonalet, trygge og uforglemmelige øyeblikk. Og det høres kanskje rart ut med tanke på at de vi møter har en demens sykdom. Men slik er det ikke for oss siden vi tenker at hvert sekund og hvert øyeblikk med våre konger og dronninger har stor verdi.

Den gode følelsen sitter ofte i kroppen selvom øyeblikket er glemt.

 

Hva er klovnens styrke?

Klovnen har alltid vært en del av samfunnet gjennom alle tider. Samfunnets behov for en god porsjon humor har alltid vært der. Arketypen av klovn/narr speiler samfunnet og mennesketyper og påminner oss om alt vi møter i livet. Vi kan ta livet mer på alvor hvis vi ikke tar det for høytidelig, tenker vi. Latter kan overvinne håpløshet. En feil kan bli sett på som en suksess, vi kan være et «vandrende ja» til det som oppstår. Dette er en svært viktig holdning når man skal besøk et menneske med demens. Klovnen gir aldri opp. Å ikke gi opp hjalp oss også mye i covid-19 tiden. Vi måtte se på vårt arbeid på en ny måte og fornye både arbeide og oss selv. Vi fant en ny vei med en robot kalt Herr Berntsen for å møte de eldre. Vi kunne fortsette å besøke sykehjembeboere og ha etablerte et fantastisk samarbeid med helsepersonell gjennom vår nye robot.

Den gode følelsen sitter ofte i kroppen selvom øyeblikket er glemt.

 

For oss mennesker er det normalt å både ha og spille flere roller i løpet av en dag. Med noen roller dekker vi over hvem vi egentlig er. I mine mange år med rød nese på har denne såkalte «aller minste masken» lært meg å ikke gjemme meg. Å våge å føle frihet til å være ekte, uten at jeg trenger å skjule hva jeg virkelig føler - å være den autentiske meg. Denne læringen kommer ikke bare fra å være en klovn, den kommer også gjennom den visdommen de eldre har delt med meg og oss. Vi lærer så mye om oss selv i møte med de eldre.

 

Klovnens vei viser hvordan vi kan feire «enkelheten» i livet, i alt det bringer oss. En dans mellom fiasko og suksess, i håp og frihet, til å være helt oss selv. Det gir emosjonell frihet. Mennesker med demens har mindre kapasitet til å dekke over følelsene de ikke ønsker å uttrykke, og på den måten kan man si at de er mer fri fra «masken». Klovnen befinner seg stadig i grenselandet mellom den konkrete objektive virkeligheten og fantasidimensjonen, i mulighetens landskap. I dette landskapet skaper vi en møteplass hvor vi kan tilby en total teateropplevelse skreddersydd til våre stjerner og det gullet som de bidrar med.

 

Vi klovner kan invitere til mer bruk av kroppen, med bakgrunn i fysisk teater. Denne holistiske tilnærmingen er en stor del av essensen bak håndverket i denne kunsten. Vi bruker hele oss i møte med den andre. Det gir stor mening for meg, at vi kan ta dette med oss til mennesker som har en sykdom. Føttene er for eksempel den del av kroppen som er lengst borte fra hjernen, og det er ofte den delen av kroppen som blir et første møtepunkt i samvær med mennesker med demens. Vi ser hvordan føttene deres vekkes til liv med bevegsle når det er musikk og sang. Når vi er oppmerksomme på hele kroppen og husker å puste, kan vi lett gå inn i magiske øyeblikk sammen med disse stjernene. Når vi viser 100% hvem vi er og ikke dekker oss til, opplever vi at de eldre åpner seg og blir trygge.

Den gode følelsen sitter ofte i kroppen selvom øyeblikket er glemt.

 

Hva er vårt forhold til følelsesmessige forandringer?

For meg er det helt tydelig hvem som bærer på mest visdom - det er den eldre generasjonen.

De har så mye de kan lære oss! De har kunnskap fra alle områder av livet. Det er ikke nødvendig å gå til dyre workshop eller retreater. Det vil alltid være et sykehjem i nærheten av der du bor, hvor du har mulighet til å møte disse vakre menneskene. Og det er en vinn-vinn situasjon, fordi det er så mye ensomhet blant de eldre. Så et besøk kan glede både deg og andre.

Den gode følelsen sitter ofte i kroppen selvom øyeblikket er glemt.

 

Se hva mestrene - de eldre- kan lære oss!

Både hos klovnen og hos mennesker med demens, slippes alle «rollene» til og de mister mer og mer av sin gamle personlighet gjennom sykdommen. Så hva er igjen? Det er det åpne, ikke-dømmende rommet der vi møter hverandre. Det åpne og «nakne» oss.. Man kan føle seg sårbar. Samtidig ser vi at dette er en styrke og en stor gave! Å bli god venn med fiasko gjør livet mye enklere og rikere. Slik som klovnen er speilet til samfunnet, så kan mennesket med demens representere en påminnelse om å la være å spille skuespill, men snarere være vårt upolerte selv. De stjerner som vi møter på sykehjemmene, vil gi oss DEN EKTE og ærlige tilbakemeldingen. For oss mennesker og klovner er dette en drømme-scene, og vi ser det som en riktig stor ære å være med disse menneskene som vi treffer.

Syns du dette var fint?

Støtt vårt arbeid. 

Bli fastgiver nå, eller vipps oss på 80656.

Siste saker
- Når kommer de rare med rød nese tilbake?
Les mer
Når vi møter mennesker på sykehjem er det ikke fordi vi nødvendigvis ønsker å få dem til å le.
Les mer
Powered by Cornerstone