Kan klokkeklovnenes kveldsbesøk redusere uro og ensomhet?
Klokkeklovnene har mottatt støtte fra sykehjemsetaten i Oslo til å gjennomføre et pilotprosjekt kalt God natt klovning.
Vi har derfor denne våren og forsommeren testet ut hvordan det er å besøke sykehjem på ettermiddagen. Vanligvis besøker vi sykehjemsbeboere fra 10:30-13:00, og vi har nå testet å besøke sykehjemsbeboere i tidsrommet 16:30-19:00.
Vi har lurt på om klovning i dette tidsrommet kan være med på å redusere uro og ensomhet på ettermiddagen/kvelden. Kanskje er dette et konsept vi vil videreutvikle.
Vi har fått fine tilbakemeldinger fra alle de fire sykehjemmene vi har besøkt. Vi har besøkt Madserudhjemmet, Ullerntunet, Nordberghjemmet og Bekkelagshjemmet i Oslo. De har fått tre besøk hver.
Hedda Hernæs som jobber som Kultur- og frivillighetsleder på Bekkelagshjemmet har tatt seg tid til å svare på noen spørsmål om våre ettermiddagsbesøk.

Hvordan har det vært å ha besøk av Klokkeklovner?
Utelukkende positivt! Både for beboere, ansatte og meg selv. Har vært veldig interessant å se hvordan de jobber, og de øyeblikkene de skaper. Det var interessant å se hvordan de ulike beboerne reagerte på klovnene, hvordan de ble tatt i mot og hvordan dette endret seg fra gang til gang.
Hvorfor takket du ja til å få besøk av Klokkeklovnene på ettermiddagen på Bekkelagshjemmet?
Vi har hatt besøk av Klokkeklovnene på dagtid tidligere, og vi så hvor mye glede og moro de spredte, og tenkte det var gøy å teste ut besøk på ettermiddagen/kveld også. Det er en forskjell på energinivået til våre beboere fra formiddag til ettermiddag/kveld og vi tenkte det ville være interessant å se hvordan klokkingen ble mottatt på et senere tidspunkt.
Hva tenker du at kveldsbesøk av Klokkeklovnene kan tilføre kvelden og
natten for mennesker som har demens og som bor på sykehjem?
- Det er litt vanskelig å si. Vi opplevde at når de kom så var de fleste oppe og i fellesområdene, for det var ettermiddag og ikke kveld. Det skjer ofte lite på sykehjem på ettermiddagen, så det at klovnene kom på besøk og lagde stemning på stuene var veldig positivt. Vi hadde besøk i en periode på året hvor tidspunktet for solnedgang endret seg, solen sto etter hvert lengre på ettermiddagene, og vi merket en endring på energinivået ettersom det ble mere lyst. Beboerne var mer positive og klare for besøk jo lysere det var. Så det ble ikke mye kveldsklokking og god natt, men det var ikke negativt, men en god erfaring å ta med videre.

Er det noen møter eller øyeblikk fra våre besøk denne våren som du
kan dele?
- Vi opplevde mange fine øyeblikk, men jeg vil trekke frem et spesielt rørende. Jeg skulle høre med en beboer om hen ville ha besøk på rommet sitt. Dette er en person som er meget reservert, med lavt energinivå og som i utgangspunktet ikke ønsker mye besøk. Jeg gikk derfor inn på rommet hens, og forberedte personen på at jeg hadde med meg besøk. Da beboer oppdaget at det var Klokkeklovnene jeg hadde med meg brøt personen ut i et stort smil og ropte «jeg har ventet og ventet, håpet dere skulle komme» Det varmet langt inn i hjerterota!
Vi har også i ettertid fått denne tilbakemeldingen fra et av de andre sykehjemmene.
- Fra det siste besøket med klovnene fikk jeg svært gode
tilbakemeldinger fra en ansatt. Vi var innom en ny avdeling og her
ble klovnene tatt meget godt imot.
Beboere som satt triste og kjedet seg lyste opp og det ble mye latter
og glede. Fikk også tilbakemelding på at det var veldig god stemning
også resten av denne kvelden. ( noe det ofte ikke er) Den ansatte
mente klovnene kunne komme hver kveld. 😊

Så for å svare på vårt innledende spørsmål;
Kan klokkeklovnenes kveldsbesøk redusere uro og ensomhet?
Kan vi i hvertfall, basert på tilbakemeldinger og erfaringer, konkludere med at kveldsbesøk fra Klokkeklovnene har bidratt positivt for stemningen på de sykehjemsavdelinger vi har besøkt denne våren og forsommeren.
