Magien med den røde nesen

Magien med den røde nesen

- Når kommer de rare med rød nese tilbake?

Verdens minste maske

Litt Historikk

Det verserer ulike historier om hva som er opprinnelsen til den røde nesen. Den mest kjente er kanskje at fattige og alkoholiserte mennesker, som fikk røde neser pga. sin livsstil, underholdte for å få penger.

Andre mener at bruken av den røde nesen kan spores tilbake til gresk teater hvor skuespillerne brukte masker for å overdrive ansiktsuttrykkene, inkludert røde neser.

På 1800 tallet begynte sirkus klovner å adoptere den røde nesen som en del av deres sminke og siden har den vært en obligatorisk del av et klovnekostyme.

Den røde nesen har blitt et ikonisk symbol for en klovn, og bruken av den røde nese fortsetter å være en viktig del av dagens klovnetradisjoner. 

Magien med den røde nesen

 

Hva er en rød nese?

Det finnes mange forskjellige røde neser, og de er laget i mange forskjellige materialer b.l.a.: gummi, hard plast, latex og lær, og de kommer også i mange forskjellige farger, men den røde nesen er den tradisjonelle og den som umiddelbart siganliserer at du er en klovn.

Noen neser har fem hull. To små på siden hvor strikken til nesen festes. To medium store som peker nedover og som fungerer som pustehull, og det viktigste, og største hullet av dem alle, som er det som du putter din egen nese inn i for å forvandle deg og din mentalitet om til din klovn. Det går an å puste normalt med disse nesene.

Magien med den røde nesen

 

Det finnes også neser som man kan lime på og disse har bare pustehull og hovedhullet til din nese. Det finnes også neser med små klyper inni som man fester inni sin egen nese. I begge de to variantene som jeg nå nevnte vil det ikke være noen strikk, og slik ser nesen kanskje mer ekte ut mener noen, mens andre igjen mener at strikken er helt essensiell fordi den nettopp avslører og viser at den røde nesen er en maske.

Slik som Pierre Byland sa da han for første gang introduserte den som en del av den franske teaterskolen Ecole Internationale de Theatre Jacques Lecoq sin trening.

"Klovne nesen er den minste masken i verden."

Magien med den røde nesen

 

I motsetning til andre masker sånn som Commedia d´ell arte, den nøytrale masken eller Larval masker, som dekker hele ansiktet, gjør den røde nesen det motsatte. Den røde nesen avdekker klovnens ansikt. Den fungerer på en måte som en forstørrer eller som et slags midt i blinken fokus som samler all oppmerksomheten rett til midten av ansiktet ditt, rett mellom øynene, den åpner opp ansiktet og gjør hjernen mindre tilstedeværende. 

Magien med den røde nesen

Den røde nesen er en maske, men den er den minste i verden. Det betyr at andre kan se alt når du bærer den, bortsett fra nesetippen din. Denne røde masken skaper akkurat en stor nok distanse til deg selv og hjelper deg til å finne denne andre og det veldig lekne, det veldig fysiske, det veldig åpne, tullete og naive vesenet som vi kaller en klovn. 

                                                                                                                                                                       (https://www.americantheatre.org/2019/06/27/a-key-to-clown-logic-follow-the-red-nose/)

Trenger vi den røde nesen for å møte mennesker som har demens?

Magien med den røde nesen

 Ja, Vi mener det, fordi den hjelper oss med å tydeliggjøre hva vi er og hvorfor vi er på besøk for de vi møter.

De fleste som har demens opplever å få svekket syn og det første som forsvinner i et ansikt er nesen. Den røde nesen hjelper derfor mennesker med demens til å se ansiktet bedre. Hvis nesen i tillegg et litt skinnende så vil den plukke opp skinnet fra øynene og slik sett hjelpe mennesker med demens å få øyekontakt, og dermed nærhet og kontakt med andre.

Eller sagt med Magdalena Schamberger, gudmoren innenfor klovn i eldreomsorgen, proffessor, klovn og regissør, sine ord:

" Den røde nesen er den minste masken i verden. Den styrer blikket til publikum, i vårt tilfelle mennesker som lever med demens, mot øynene til klovnen slik at de deler sårbarhet og får kontakt." 

Den røde nesen hjelper oss altså til å finne fram til et åpent og lekent vesen som hjelper oss med å få kontakt med mennesker som lever med demens og som det ikke alltid er like lett å få kontakt med. I tillegg er den røde nesen et slags signal eller kall det en invitasjon til lek, kontakt og morro.   

Magien med den røde nesen

                                                                                                                                                                                                                                                  (https://spongecenter.com/clown-nose/)

 

DET Å VÆRE
Patrick van den Boom, kunstnerisk leder i Klokkeklovnene, om den røde nesen i demensomsorgen   

Den røde nesen er en måte å forvandle seg til klovnen på, og den singaliserer til omverdenen at det er rom for at mye kan skje. Den røde nesen er et tydelig signal, og jeg tror vi ikke kan være tydelige nok overfor seniorene. Den røde nesen er også et kunstnerisk valg som vi i Klokkeklovnene har tatt. Dette vi gjorde etter at noen kollegaer i Holland begynte å klovne uten den røde nesen og opplevde at dette skapte forvirring og mange spørsmål som; Hvem er du? Vi får også spørsmål og det blir ofte veldig lekent. Hundrevis av ganger har jeg hørt hvilken flott nese du har. Og vi kan glede oss over å høre fra helsepersonell at seniorene spør om nesene. Vi blir etterspørt. Når kommer de rare med de røde nesene?

Magien med den røde nesen

 

For meg står nesen for "det å være". Isteden for å ta på meg en maske tar jeg av en maske, og blir enda mer meg selv og en tydeligere og større utgave av meg selv. En kollega av meg brukte dette uttrykket; "i stedet for å ta på seg en jakke for å bli en annen karakter tar man av seg en jakke". Det handler om være mer sårbar og samtidig modig til å uttrykke en såkalt større og tydeligere utgave av en selv. Det er en mini-metamorfose av en selv, og den er forberedt og klar for det meste.

Magien med den røde nesen

 

Når vi forbereder oss til å ta på nesen har vi hver vår individuelle oppvarming. Vi er alle ulike profesjonelle scenekunstnere, og vi har alle ulike måter å få tilgang til klovnen på. Som en proffesjonell musiker trenger å stemme sin gitar eller varme opp stemmen så trenger vi å varme opp kroppen slik at vi kan uttrykke vår fysiske kropp så tydelig som mulig, og den siste delen er å bli til klovnen. Vi sier da farvel og ses senere. Farvel til mennesket og hei til klovnen. Så den røde nesen er prikken over i' en. Så møter vi hverandre i klovn. Det kan være et magisk nytt møte rett før vi går ut av rommet for å møte seniorene. 

Vi bruker å si følgende til helsepersonellet når vi har nesa på. Vi kan høre deg med normale ører, det er bare at vi er "i rollen".

Nesen er ofte starten på å være enda mer i øyeblikket. Og det må til for å møte seniorene på en best mulig måte, fordi de er ekspertene på dette. 

Magien med den røde nesen

 

Syns du at dette var fint?

Støtt vårt arbeid slik at vi kan møte og glede enda flere mennesker med demens på sykehjem.

Bli fast giver: https://klokkeklovnene.no/stott

eller gi en engangsdonasjon. VIPPS: 80656

Tusen takk!

 

Siste saker
Når vi møter mennesker på sykehjem er det ikke fordi vi nødvendigvis ønsker å få dem til å le.
Les mer
Med respekt for det levde liv og historiene som plagg bærer med seg skal Klokkeklovnenes kostymer leve evig gjennom kontinuerlige reparasjoner.
Les mer
Powered by Cornerstone