Med mamelukken som medspiller

Med mamelukken som medspiller

Intervju med klovn og sangerinne Aase Magnhild Sørbø

Bakgrunn for prosjektet

«Et plaggs utseende og stofflighet kan hente frem emosjonelle minner, opplevelser, historier og derigjennom skape gyldne øyeblikk for mennesker med demens»

Høsten 2020 fikk Klokkeklovnene, gjennom Sanitetsforeningen N.K.S, tildelt midler fra Stiftelsen Dam i tillegg til fra Tom Wilhelmsen stiftelsen. 

Målet for prosjektet er å aktivisere beboere på sykehjem gjennom å skape en møteplass for en felles kreativ prosess. Med prosjektet ønsker vi å utvikle kostymene våre slik at de kan forsterke møtene med mennesker som har demens samtidig som selve skapelsen av de vil skape aktivitet på sykehjem.

Gjennom å opprette systuer på sykehjemmene vi samarbeider med får beboerne ulike oppgaver slik at de er med på å lage kostymene. For noen kan systuen også være en anledning til å sortere knapper, kjenne på stoffer som lager en hyggelig stund og bringer frem gode minner.

I dette prosjektet samarbeider vi med tekstilkunstner Eline Medbøe som skaper kostymer som er spesielt tilpasset mennesker som har demens. 

Hvem er du og hva heter klovnen din?

Med mamelukken som medspiller

Jeg heter Aase Magnhild Sørbø og Klovnen er Viva. Jeg er sanger og sang- og dramapedagog. I hodet mitt er det mange sanger, og Viva elsker å plukke fra den «jukebox`n». Det er mange sangglade beboere som gjerne vil bruke stemmen sin. Selv om Viva rimer på Diva, så er det DE som er stjernene, de som skal lyse opp.

Vil du beskrive kort prosessen med å lage kostyme ditt

Jeg møtte opp på verkstedet «Re-Love» og snakket med Eline Medbø om typen Viva. Det gamle kostymet mitt hadde en slitt mamelukk, som hun stoppet så den ble til et lite kunstverk. Ved neste møte hadde Eline et unikt kostymeforslag inkludert ny og mye fjongere mamelukk.

Med mamelukken som medspiller

Viva har alltid brukt hatt og den mørkerøde har tilhørt Elines mor, skuespilleren Katja Medbø. Jeg fikk den for lenge siden av en god venninne. Da kostymet var sydd, pyntet Eline hatten – prikken over i-en. Vi synes det er fint at den er med en klovn for å spre glede på sykehjemmene.

Med mamelukken som medspiller Med mamelukken som medspiller

Hva slags effekt opplever du at kostymet ditt har i møter med de eldre og mennesker med demens?

Mange liker at jeg har pyntet meg for å komme på besøk. (Noen vil kanskje si «overpyntet»). På Vivas kimono ser de små fugler og dyr i mønsteret og smiler. Mange kvikner til av det fargerike og gøyale og blir lekne selv.

Første gang jeg brukte kostymet møtte jeg en skikkelig trist og vrang beboer. Men mamelukk og dansende ben skaper ofte latter og kontakt, - og jammen minnet den henne om barndommens pianolærer som brukte mamelukk. Dermed kom praten i gang og humøret hennes steg mange hakk. (Magisk!)

Hva gir ditt nye kostyme deg og klovnen din?

En herlig følelse av å være riktig kledt for anledningen!

Hvordan påvirker kostymet møtene med målgruppen?

Kostymet åpner raskt opp for uformell kontakt. Den hvite heklekanten på kimonoen er nok fra et gammelt sengeteppe, og både menn og kvinner vil ofte klappe på den. Det håndlagde er skatter for oss Klokkeklovnene.

Hvordan opplever du at det er/blir å bruke et kostyme med bidrag fra
målgruppen/ de eldre?

At mennesker med demens har brukt hendene og kreativiteten for å lage detaljene gjør meg glad og takknemlig. Akkurat disse elementene vekker ofte interesse på avdelingene. Beboerne vil kjenne på det og dele minner. De gir komplimenter og spør ofte om jeg har laget det selv. Slik kommer vi lett i kontakt og berøring og de får en god følelse av å lære bort noe. Jeg er veldig glad i den rare lille vesken, som rommer rekvisitter, små instrumenter og annet. Den er pen på en særegen måte, og jeg kan ikke håndarbeidsteknikken selv. Absolutt imponert der, altså! 

Med mamelukken som medspiller

Hva tror du kostymeprosjektet har betydd for de eldre på sykehjemmene
som har deltatt?

For mennesker med demens, som har mistet så mye og ikke lenger kan gjøre det de klarte tidligere, må mestringsfølelsen være ekstra viktig. Og mange av dem har god kunnskap om forming. Det er en dyp tilfredsstillelse for oss mennesker å bruke hendene og se et konkret resultat av det. Jeg håper de fikk en velfortjent glede!

Med mamelukken som medspiller

 

 

 

 

Syntes du dette var fint? 

Støtt vårt arbeid slik at vi kan aktivisere og løfte enda flere eldre og mennesker som lever med demens. VIPPS. 80656

Du kan også bli fastgiver. https://klokkeklovnene.no/stott

Siste saker
- Når kommer de rare med rød nese tilbake?
Les mer
Når vi møter mennesker på sykehjem er det ikke fordi vi nødvendigvis ønsker å få dem til å le.
Les mer
Powered by Cornerstone